Over ons

Mijn naam is Andreia Muresan…. Ik kom uit Baia Mare, een stad in Maramures, regio Transilvania in Roemenië en ik woon nu 22 jaar in Nederland. Jan en ik kennen elkaar zo’n 7 jaar.

We houden allebei van wijn en importeren we met veel plezier Roemeense wijnen naar Nederland. Terwijl Jan zorgt draagt voor de logistiek vertel ik graag de verhalen achter de bijzondere Roemeense wijnen.

Liefde voor het vertellen van verhalen

De liefde voor het vertellen van verhalen heb ik waarschijnlijk meegekregen van mijn opa. Hij had een bijzondere interesse in geschiedenis en vertelde daar graag over. Zijn verhalen gingen onder meer over de Tweede Wereldoorlog en over de geschiedenis van Roemenië.

Tot mijn twaalfde was Roemenië een dictatuur. Het moet meteen na de Revolutie zijn geweest dat mijn opa op audiëntie ging bij koning Mihai en konining Ana. 

(Foto uit ons familie archief:  mijn opa, oma en tante op bezoek bij de koning in Zwitserland).

Ik was in die tijd een klein meisje, met halflang zwart haar en had een verschrikkelijk kapsel. Ik ging namelijk altijd met mijn opa naar de kapper en had een pony die net boven mijn dikke zwarte wenkbrauwen was geknipt. En bovenop mijn lip had ik kleine zachte zwarte haartjes, een kleine snor dus. Al met al ik voelde me niet het knapste meisje van het land. 

En daar stond ik, recht tegenover de koningin! Mijn opa praatte met de koning en ik kon bijna niet bewegen van de spanning. De koningin keek mij aan, ze glimlachte en zei: “Jij bent mooi!”.…… Direct vergat ik mijn lelijke kapsel en kleine snor en ik voelde zoveel zelfvertrouwen! Ik was gelukkig!!! Zo gelukkig!!! 

Dat gevoel draag ik altijd met me mee. Het is gek hoe zo iets kleins zo’n grote impact kan hebben. Het heeft mij in elk geval veel gebracht en daarom zal koningin Ana altijd een bijzonder plekje in mijn hart hebben.